Новини
09 Березня, 2023 р., 13:51
07 Березня, 2023 р., 16:49
06 Березня, 2023 р., 08:54
02 Березня, 2023 р., 11:52
Про небезпеку ботулізму
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне
захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.
Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в
грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями
потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені
цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється
Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть
навіть прикип’ятінні протягом 5 годин.
Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому
виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин
частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю.
Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах,
солоної і копченої рибі домашнього приготування.
Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно,
а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти
вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки
консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.
Ботулінічний токсин потрапляє з їжею в шлунок людини, також потрапляють і самі клостридії, в
шлунку вони продовжують розмножуватися і виробляти ботулотоксин. Соляна кислота, що
виробляється в шлунку людини, не руйнує токсин. Токсин всмоктується в кров в шлунку і
тонкому кишечнику. Кров’ю він транспортується по всьому організму, в тому числі, до спинного і
головного мозку. Ботулінічний токсин вражає черепні нерви, особливою чутливістю до нього
мають рухові нейрони довгастого мозку і спинного мозку, це викликає важкі наслідки.
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший,
тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.
До перших симптомів ботулізму відносять наступні:
Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер.
Нудота, нестримне блювання.
Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає.
Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не
звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і
прогноз.
Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в
животі, пронос змінюється закрепом. Розвивається парез кишечника.
Далі з’являються неврологічні симптоми:
Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі,
утруднено читання.
Опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм.
Млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість.
М’язова слабкість майже у всіх групах м’язів. Слабкість міжреберних м’язів викликає
порушення дихання. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.
Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість
в роті.
Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.
Профілактика захворювання:
02 Березня, 2023 р., 10:20
01 Березня, 2023 р., 15:20
27 Лютого, 2023 р., 10:38