Про небезпеку ботулізму
Про небезпеку ботулізму
Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне
захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.
Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в
грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями
потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені
цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється
Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть
навіть прикип’ятінні протягом 5 годин.
Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середа, в якій немає кисню), при цьому
виділяється ботулінічний токсин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин
частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хвилин руйнується повністю.
Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.
Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах,
солоної і копченої рибі домашнього приготування.
Характерно, що спори Clostridium botulinum знаходяться в зараженому продукті не рівномірно,
а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти
вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки
консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.
Ботулінічний токсин потрапляє з їжею в шлунок людини, також потрапляють і самі клостридії, в
шлунку вони продовжують розмножуватися і виробляти ботулотоксин. Соляна кислота, що
виробляється в шлунку людини, не руйнує токсин. Токсин всмоктується в кров в шлунку і
тонкому кишечнику. Кров’ю він транспортується по всьому організму, в тому числі, до спинного і
головного мозку. Ботулінічний токсин вражає черепні нерви, особливою чутливістю до нього
мають рухові нейрони довгастого мозку і спинного мозку, це викликає важкі наслідки.
Інкубаційний період при ботулізмі становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший,
тим важче отруєння. При найбільш важких випадках інкубаційний період не більше 24 годин.
До перших симптомів ботулізму відносять наступні:
Різкі болі в області живота, мають переймоподібний характер.
Нудота, нестримне блювання.
Діарея, стілець стає частим і рідким, ніяких сторонніх домішок в ньому немає.
Це ранні прояви ботулізму, багато їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не
звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і
прогноз.
Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється здуття живота, відчуття «розпирання» в
животі, пронос змінюється закрепом. Розвивається парез кишечника.
Далі з’являються неврологічні симптоми:
Двоїння в очах, відчуття туману перед очима, неможливість розглянути дрібні деталі,
утруднено читання.
Опущення одного чи двох верхніх повік, розширення зіниць, косоокість, ністагм.
Млявість, дифузний головний біль, запаморочення, слабкість.
М’язова слабкість майже у всіх групах м’язів. Слабкість міжреберних м’язів викликає
порушення дихання. Поступово з’являється слабкість у кінцівках.
Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, хворий не може висунути язик, виникає сухість
в роті.
Смерть наступає в результаті дихальної недостатності або ускладнень запального характеру.
Профілактика захворювання:
при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити
рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується
консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;
при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти,
необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не
любить кисле середовище;
безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити
тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у
вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при
температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
найменше здуття кришки (бомбаж) – причина для категоричної відмови від уживання в їжу
вмісту даної банки;
категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої,
копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у
приватних осіб.
При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно надана
медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження
життя хворому. Якщо лікування розпочати вчасно, то прогноз при ботулізмі сприятливий.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить
безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Прислухайтесь до вищевказаних порад.
Начальник Звягельського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Житомирській області Олександр КОВАЛЬ